Your home is your work, your work is your home

 

Your home is your work, your work is your home

Hoe ga je nu eigenlijk het best om met de hedendaagse werkwereld waar we ons nu in bevinden?
Dit hele gebeuren is nieuw voor iedereen en er komen tal van tips en goede ideeën op ons af.
Maar rust vinden in de chaos is voor iedereen is dit natuurlijk anders en een heel persoonlijk gegeven. 


Sommige mensen wonen op een appartement en hebben de luxe niet om een tuin te hebben, andere wonen dan weer met verschillende mensen samen en hebben niet de mogelijkheid om echt een rustige eigen ruimte te creëren. Want hier is er wel degelijk nood aan.

Plots besef je wat een luxe een bureau stoel hebben thuis eigenlijk is. Of een laptop steun, om op een optimale manier je werk te kunnen verrichten. Gelukkig heb ik zelf deze beide items op het eind van vorig jaar aangeschaft, niet wetende dat deze zo vlug nuttig en bruikbaar zouden zijn.


Routine is belangrijk, als je geen vast schema hebt wordt de lijn tussen werk en thuis heel dun.
Het is belangrijk om een vast patroon te hebben en je hier aan te houden, en je ook aan te kleden en niet de hele dag in je pyjama rond te lopen.


Pauzes zijn heel belangrijk, ook al is het maar voor 5 of 10 minuten.
Je loskoppelen van je scherm en je ogen de nodige rust te geven, je aandacht vestigen op iets anders (muziek, een boek of tijdschrift) is belangrijk. 


Indien mogelijk eens gaan wandelen of gaan sporten in de natuur kan een wereld van verschil zijn.

Aangezien je van thuis uit werkt spendeer je meer tijd aan stil te zitten dan gewoonlijk, het is belangrijk om af en toe een lichte oefening te doen om de spieren te stretchen.



Probeer je zelf er ook aan te herinneren dat dit een heel ongewone situatie is en je niet te hard moet zijn voor jezelf dat je minder productief bent dan anders. Wees realistisch over het geen je kan bereiken op een dag onder de huidige omstandigheden.



Er zijn zeker voordelen aan het van thuis uit werken, en dit is ook duidelijk merkbaar.
Mensen hebben veel minder stress, geen gehaast om op tijd op je werk te geraken, geen files of verkeersagressie, geen stress omwille van je trein of bus die vertraging heeft, wegomleggingen


, etc…
Voor sommigen betekent dit letterlijk een immense hoeveelheid aan extra tijd die ze hebben om door te brengen met hun geliefden, uren langer om aandacht te hebben voor de kinderen.
Ik weet van mensen die 2u heen, en 2u terug reizen om op hun werk te geraken dagelijks. Dit zijn dus 4 uren (!) die men wint aan tijd, die men nu kan invullen zoals men wil. Een immense luxe dus.

En natuurlijk de kosten die er mee gepaard gaan, zoveel mensen sparen een immens hoeveelheid geld uit die ze normaal spenderen aan openbaar vervoer of benzine voor hun auto.
Men spreekt zelf van een extra loon die men nu krijgt door de uitgespaarde verplaatsingskosten.

Mensen spenderen ook zoveel meer tijd samen als gezin, waar men voorheen vaker naast elkaar leefde dan echt samen.
Verder is er bij sommige mensen sprake om te verhuizen naar rustigere steden of gemeenten aangezien de mogelijkheid er in bestaat dat van thuis uit werken de standaard zal worden.




Bronnen:

https://www.nhs.uk/oneyou/every-mind-matters/7-simple-tips-to-tackle-working-from-home/

https://www.voka.be/nieuws/tips-tricks-voor-thuiswerk-tijden-van-corona

https://www.bbc.com/news/uk-53580656

Reacties

Populaire posts van deze blog

13/08 De nachtelijke storm

De dag des oordeels